Дефиниција уметника

Истински уметник МОРА да поседује низ одлика, како психичких тако и физичких, али не млитаво и непромишљено аљкавошћу претучених, већ жестоко и заносно, брутално и гламурозно, неразмрсиво и доследно уланчаних у јединствену целину звану личност. ,,Нису ли све личности различите,” крешти балави скептик. ,,Сто људи сто ћуди,” додају лицемерници у хору, а сложићемо се да су у праву, барем када говоре о себи.

Не постоје две потпуно идентичне јединке, чак и када су у питању једнојајчани близанци и клонови уопште јер средински фактори никада не делују подједнако, а уз то је присутна увек различита реакција на те факторе. Биолошки речено, иста акција (или различите акције) изазива(ју) различите реакције код различитих бића при чему она могу имати исти генотип, али не и исти фенотип; комбинације су бројне. Лаички речено, дупликати међу живим бићима не постоје: две бактерије са истим генетичким материјалом, на крају крајева, разликују се по томе што нису истовремено на истом месту, а то повлачи и разлике у положају њихових молекула, атома и квантних честица. Неки кретенски оператер једначинама би врло лако могао сада да исцртава којекакве координате и доказује нам да је један једнако један све док се не појави филозоф који би једним бритким мисаоним потезом пребацио јединицу на леву страну знака једнакости и натерао нас да се запитамо зашто је једна јабука појела другу.

Лузери на страну, у ништавило, да ме не ометате у виспреном прокламовању сопствених убеђења и залуђења! (За случај да је преостао неки левохемисфераш, потврђујем да је реч залуђеност избегнута због недостатка еуфоније, a не због присуства незнања.) Схвативши да личност непрестано шибају три фактора, наслеђе, средина и сопствена активност, увек различита и ретко укротива, очекујемо двојнике само у неком паралелном свету ако се његово постојање докаже, али и обистини. Чини се да је текућа наука на том путу, али врло дарвиновски и капиталистички искалдрмисаном.

Рачунајући (без дигитрона) да су конформисти и некреативци за мене мртви, проглашавам империју светова бесних на гробове. Они презиру све што је било оживљујући оно што ће бити, увек су један скок испред мајмунског пада. Сећања их муче док од визија стрепе. Меланхолијом се хране, а од емпатије им увек позли. Алтруизам исповраћају, лажи не варе. Емотивно све самосталнији, они прогањају љубав и мржњу. Самољубиви, самопоштовани, самовољни, самthe_undertaker__steampunk_necklace_by_hidden_treasury-d79l4p6оживи, самоспознајући, самодовољни, УВЕК сами са собом, па и у присуству спољашњих ентитета. Један свет слеп за друге – унутрашњост испољена и спољашњост поунутрена.

Ризничарење постаје главна преокупација. Свачија витрина се другачије декорише драгоценостима и свака колекција је боља од претходне. Бижутерију, тричарије, кич и тренд свакидашњице силује заборав. Не скидају се звезде, већ се распламсавају нови, блиски и искључиво мрачни огњеви, вечни и спремни да просветле упитнике. Купци и њихове жеље су спаљени. Ретки посетиоци су често полуслепи, дезоријентисани светлошћу која се прелама кроз драгуље или изгубљени у потрази за јединим бљеском усред мрака; став је тада неоснован. Уколико су им мрежњаче наизглед окупане свим спектрима, њихов став је небитан.

Битно је трагање и важно је да се оно никада не оконча.

16/17.08.2014.

 

Када сви генији умру ја ћу остати у гиздавој изолацији.

Салвадор Дали

 

Читај своје дело као да је златно. 

Луси Калкинс

+

Les-Mysteres-du-Nautilus-02

Advertisements

7 comments

  1. Мислиш да инкорпорирам научну терминологију или да имам на блогу више цвећа и дрвећа? 😉
   На значењској равни је биологија присутна, рецимо у Оклопништву.

   Like

   1. Pa ti bi trebalo da nađeš model. Šta god da predložim, to bih bilo moje rešenje, ne tvoje, zar ne? Ja vidim jedan molekul koji putuje svetom. Gde će stići, i šta će usput da doživi, to tek treba da se dozna. Razumeš? 🙂

    Like

   2. Хвала што си ме подстакла да размишљам о томе. ‘Апсолутна алегорија’ би била једино решење које би задовољило естетски критеријум, а читалац би могао да назре о чему се ради. Додуше, у Оклопништву сам учинио уступак и искористио јасен као ‘симбол’ уместо да правим ‘симболе симбола’.

    Liked by 1 person

   3. Nikako naučnu terminologiju. Sad se već mešam, ali pitao si. To bi, bar meni, zvučalo kao: vidite kako sam ja pametan! 🙂

    Like

   4. Мени то не би естетски одговарало. Разумем. 😉 Мене би натерало да се убијем пошто сваки дан буљим у термине, а уметност је бег од стварности.

    Like

   5. …удаљеним речима. Постоје неки писци који ме згаде својим реализмом и/или силовањем свакодневице (не)преточене у ружну метафору. Ваљда морам да се привикнем на савремени израз, али покушај да се уличарски/реперски жаргон форсира као ‘поезија’ ме потпуно одбија. Slam poetry, тако нешто.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.