Глас упозорења

Занемарено пророчанство

Корени његови никоше на Западу. Зажари се муниција и двојица се поклонише Манифесту. Једно царство се расцепи у двојном споју, а Капитал тада рече своје. Разјарени и напаћени дигоше главе. ”Куда сад?” чуло се у ваздуху мирисном од барута. Земља гута дрво и свеће.

Видим. А знајте и ви! Кад снег крваво заблиста у гладној ноћи Истока царски пурпур ће да избледи. И тада ће се знати – комунистичка револуција однела је трофеј.

Видећеш леш; не један, пет – читава гротескна костурница, још свежа и млада, кидаће ти очи. Познаћеш беду и зло; самртни грчеви у стомаку или један хитар метак биће доста.

Али, не! Ти не умиреш! Спознајеш страх, патњу и тортуру! Не смеш да мислиш, не можеш да живиш, па чак ни да трепнеш. Јер неко је ту, увек је неко ту за твојим вратом!

Зидови су добили уши, а ти си изгубио трећину свог тела. Или спокојно спаваш у својој кожи док те не пробуди амбисални тресак. И тада изненађење и неизвесност замењује пакао препун гнева.

Једна личност, једна истина, један култ и једна завера црвене се над једним пространим јадом.

Нико одавно није видео дугу; још од онда када је рањена отрчала заклевши се да више никада неће доћи да заблиста. Само муња праска негде високо и на вашим уснама остаје вапај за смрћу.

16.01.2012.

TASS_14

Волк-моралист

The Moralistic Wolf (A Fable), July 19, 1943

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s